Opsporen van de Aziatische hoornaar

Nu de bladeren vallen, ga je ze beter zien, de nesten van de Aziatische hoornaar. Ook in Brunssum zijn de afgelopen weken Aziatische hoornaars waargenomen en zijn nesten geruimd. Het beestje vormt een bedreiging voor onder andere bijen en moet daarom aangepakt.

De Aziatische hoornaar is een insect dat van origine niet voorkomt in Nederland, maar hier steeds vaker wordt gesignaleerd. Deze Aziatische hoornaar vormt een bedreiging voor de biodiversiteit. Ze eten grote hoeveelheden andere insecten en vooral bijen. Op termijn zullen ook vogels die van insecten leven hier last van ondervinden en kunnen zelfs problemen ontstaan bij de bestuiving van gewassen. 

De Aziatische hoornaars planten zich razendsnel voort. Het is daarom van belang om hun nesten op te sporen en te vernietigen. Dat vernietigen gebeurt door specialisten in opdracht van Provincie Limburg. 

Let op: verwar de Aziatische hoornaar niet met de Europese hoornaar. 
De Europese hoornaar (meer rood dan zwart), is een algemene, inheemse soort, die doorgaans geen agressief gedrag vertoont. Deze concurreert juist met de Aziatische variant en is géén reden tot paniek. Zie de foto’s voor een vergelijking van de twee soorten. 

Aziatische hoornaar (Foto: Jean Haxaire)

 

Aziatische hoornaar met de belangrijkste kenmerken aangegeven Foto Jean Haxaire

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Europese hoornaar (Foto: Hans Jonkman)

Europese hoornaar met de belangrijkste kenmerken aangegeven Foto Hans Jonkman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De nesten

Nesten van de Aziatische hoornaar bevinden zich meestal in de top van hoge bomen en zijn vaak zo groot als een voetbal. Bladeren in de bomen zorgen ervoor dat een nest in de zomer vaak lastig te vinden is. 
Maar in de herfst worden ze zichtbaar. Als u een nest ziet, meld het dan, met (scherpe) foto, op: www.waarneming.nl. Hiervoor moet u een account aanmaken. U kunt het ook melden bij de gemeente, via BuitenBeter!.

nest Aziatische Hoornaar