Oranje Lindeplein tegen geweld tegen vrouwen

Het Lindeplein in Brunssum kleurt vanaf woensdag 25 november 2020 twee weken lang oranje. Hiermee betuigt de gemeente Brunssum steun aan de wereldwijde campagne van de VN tegen Geweld tegen Vrouwen, Orange the World.

Elk jaar zijn wereldwijd 243 miljoen vrouwen het slachtoffer van geweld. Jaarlijks worden meer dan 85.000 vrouwen vermoord door hun partner of een familielid. Ook in Nederland krijgt 45 procent van de meisjes of vrouwen in hun leven met geweld te maken.
Daarbij gaat het om huiselijk geweld, maar ook om straatintimidatie, stalking, cybergeweld, of seksuele intimidatie op werk of op school.

Door de coronacrisis zijn deze cijfers in de afgelopen maanden alleen maar toegenomen. Nu gezinnen vaker de hele dag samen thuis zijn en dichter op elkaar leven, lopen spanningen eerder op en komt huiselijk geweld vaker voor.

Lindeplein kleurt oranje webVanaf woensdag 25 november wordt de verlichting op het Lindeplein aangepast en kleurt het plein twee weken lang oranje, als steunbeteuging aan de campagne Orange the World.

 

 

 

 

 

Verborgen

Veel geweld tegen vrouwen blijft echter verborgen. De overgrote meerderheid van de vrouwen doet geen aangifte of melding. In Nederland maakt slechts 40 procent van de slachtoffers melding bij bijvoorbeeld een vriendin of een instantie. Naar de politie stapt maar 10 procent. Veel vrouwen schamen zich, zijn bang, weten niet waar ze terecht kunnen of hebben het gevoel dat melden toch niet helpt.

Het thema van de Orange the World-campagne in Nederland dit jaar is dan ook: 'Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd'. De campagne wil daarmee bewustwording creëren bij vrouwen en bij mannen, met als doel om het taboe rondom geweld tegen vrouwen te doorbreken, en om het voor slachtoffers gemakkelijker te maken om geweld te kunnen en durven melden.

Vrouwen die te maken krijgen met geweld, kunnen in Parkstad Limburg onder meer terecht bij Blijf van mijn Lijf Parkstad, (045) 5711 684 of www.blijfvanmijnlijfparkstad.nl.
Landelijk is de organisatie Veilig Thuis actief, 0800 2000 of www.veiligthuis.nl

Op de website www.geweldtegenvrouwenmelden.nl staan verschillende hulplijnen voor verschillende soorten geweld, en organisaties die geweld tegen vrouwen bestrijden. De website biedt vrouwen die geweld meemaken informatie over waar zij zich kunnen melden.

Campagne

Orange the World is een wereldwijde campagne. In 2019 namen in Nederland meer dan 150 gemeenten en 8 provincies deel.

De oranje campagne begint op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, en eindigt 16 dagen later, op 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens