Tweejarig programma pakt overgewicht aan

In Brunssum is een tweejarig programma van start gegaan dat mensen met overgewicht naar een gezondere leefstijl begeleidt. In dit programma, healthyLIFE, werken gemeente, huisartsen, en zorgverzekeraars samen.

Het programma bestaat uit een onderdeel 'bewegen' en een onderdeel 'leefstijl'. 

Persoonlijk en haalbaar

Tijdens het onderdeel 'bewegen' gaan de deelnemers 14 weken lang samen bewegen. Het onderdeel 'leefstijl', dat gelijktijdig begint, besteedt gedurende 24 maanden aandacht aan voeding, beweging, ontspanning en slaap. Dat gebeurt zowel individueel als in 16 groepssessies.

De deelnemers gaan binnen beide onderdelen onder professionele begeleiding aan de slag met persoonlijke én haalbare doelen, zodat er na afloop van het tweejarig traject in hun dagelijkse leven meer aandacht is gekomen voor voldoende bewegen, gezond eten en geregeld ontspannen.

Het programma is bedoeld voor mensen met overgewicht. Deelname wordt bepaald in samenspraak met de eigen huisarts of praktijkondersteuner. Een belangrijke voorwaarde voor toelating tot het programma is motivatie. Deelname vraagt veel tijd en energie, en ook de wil om de leefstijl actief en duurzaam aan te passen en in te passen in het dagelijkse leven.

Start van programma

Deelname aan het programma is gratis voor de deelnemers. Het onderdeel 'bewegen' wordt aangeboden door de gemeente Brunssum en verzorgd door beweegcoaches van de gemeente. Het onderdeel 'leefstijl' wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

In Brunssum zijn inmiddels 2 groepen gestart, met circa 8 deelnemers in elke groep. Voor de rest van het jaar staan er nog 5 nieuwe groepen op de planning.

HealthyLIFE is een samenwerking tussen Ecsplore en HOZL (Huisartsen Oostelijk Zuid Limburg) en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg en de gemeente Brunssum.

Start Healthylife 4-2023De start van het healthyLIFE-programma in Brunssum. Met de hoepels: wethouder Merle van Leusden van de gemeente Brunssum. Links naast haar Joël Engelen en Dimphy van de Laar van Ecsplore. Met de oranje bal in haar handen is Emma Bel-Gareh, beweegcoach). Rechts naast haar Anneke Coenen (HOZL) en Wouter Kersjes (leefstijlcoach). De overige mensen op de foto zijn deelnemers aan het programma. Foto: Emile Verhijden.