Worldfestival Parade Brunssum 2020 gaat dit jaar niet door

Worldfestival Parade Brunssum 2020 zal niet dit jaar plaatsvinden. Het festival schuift door, waarschijnlijk naar 2021.

Door de verscherpte maatregelen in de bestrijding van het coronavirus, zijn evenementen in elk geval tot 1 juni 2020 verboden. Daardoor ontstond de vraag of de situatie een kleine anderhalve maand later zover genormaliseerd zal zijn, dat het festival wel kan doorgaan. Vanwege het mondiale karakter en gelet op het landelijke afwegingskader waarlangs de afgelasting van alle evenementen tot 1 juni 2020 heeft plaatsgevonden, vindt het college van burgemeesters en wethouders de gezondheidsrisico’s voor deelnemers en bezoekers te groot. Daarom gaat het evenement dit jaar niet door. De organisatie van de Parade begrijpt dit besluit en streeft ernaar een volwaardig festival neer te kunnen zetten in 2021.

Wethouder Hugo Janssen begrijpt dat dit voor het bestuur en de overige vrijwilligers een hele omschakeling is: “Er zit al zóveel energie van alle vrijwilligers in de organisatie van het festival. Natuurlijk is het dan even slikken als je, vanwege de omstandigheden, je evenement niet door kunt laten gaan dit jaar. Maar tegelijkertijd zie ik dat de organisatie die stap met veel veerkracht zet, omdat zij ook ziet dat het gewoon niet het juiste moment is. De gezondheidsrisico’s zijn voor zowel de dansers, als het publiek, als de organisatoren zelf te groot. Daarom bleef ons als gemeente ook maar één keuze over: afgelasten.”

Wereldwijde ontwikkelingen niet te voorspellen

De gezondheidsrisico’s zijn groot, maar ook organisatorisch lopen de risico’s op. De organisatie vraagt zich af of dansers, die uit meer dan 20 landen vanuit de hele wereld komen, wel kunnen komen én of ze na het festival terug naar huis kunnen. Het vliegverkeer ligt mondiaal immers vrijwel stil en de ontwikkeling van het coronavirus verloopt in al die landen in een ander tempo. Er is dus geen enkele manier om te kunnen voorspellen wat een bezoek aan Nederland voor al deze dansgroepen voor gevolgen zou hebben.

In goede gezondheid genieten in 2021

Paradevoorzitter Ron Kamerman: “Natuurlijk is het niet fijn dat iets waar je al vier jaar naar toewerkt, niet door kan gaan. Maar in de huidige situatie, met een wereldwijde coronacrisis, is er geen ander besluit mogelijk. Wij wikken en wegen zelf uiteraard al een tijdje en zijn nu ook wel opgelucht dat er een duidelijk besluit van de gemeente ligt. Wij gaan ons nu vol enthousiasme inzetten voor een prachtig festival in 2021. Een Parade waar we allemaal samen, hopelijk in goede gezondheid, van kunnen genieten.”