Nieuw in het stadsjournaal: 30 boompjes voor een groener Brunssum

Onlangs kregen 30 inwoners van Brunssum een gratis boompje van de gemeente. Daarmee kunnen ze hun tuinen vergroenen en zo een bijdrage leveren aan een groener Brunssum. De actie is onderdeel van de operatie Steenbreek.

Een groenere straat en buurt, met bomen, perkjes en parken - dat is niet alleen fraai voor het oog, maar ook goed voor de leefbaarheid. Méér groen leidt immers tot meer biodiversiteit, maar helpt ook tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Denk maar aan de hevige regenbuien van 2 jaar geleden die Zuid-Limburg teisterden. Meer groen leidt tot meer opvang van het regenwater en dus tot minder wateroverlast.

De gemeente Brunssum gaat om die reden de openbare ruimte in de komende jaren 'vergroenen'. Maar de gemeente kan dit niet alleen. Zo'n 40 procent van het grondgebied in Brunssum is in handen van particulieren. Vandaar de operatie Steenbreek, met als inzet: stimuleer inwoners om ook hun eigen perceel te vergroenen. Bijvoorbeeld door het uitdelen van gratis boompjes.

Gemeente Brunssum organiseerde deze aftrap van Operatie Steenbreek samen met Plan Boom, IVN en NMF.

Goede ideeën

De komende tijd staan nog meer Steenbreek-acties op het programma, in iedere wijk in Brunssum. Dat kan variëren van geveltuintjes tot bijvoorbeeld het adopteren van verwaarloosde stukjes groen of de aanleg van een pluktuin waar nu nog onbenutte betegelde stukjes liggen. 

Groen kent oneindig veel mogelijkheden. Heeft u ook goede ideeën voor het vergroenen van de eigen straat of buurt? Stuur dan een mailtje naar gemeente@brunssum.nl, onder vermelding van 'Steenbreek'.