Nieuw in het stadsjournaal: Boek over geschiedenis Brunssum War Cemetery

Op de Brunssum War Cemetery liggen de graven van 328 Britse soldaten. Deze jonge mensen (de jongste was 16) sneuvelden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bij de bevrijding van Limburg (1944-45). Over dit ereveld is onlangs een boek verschenen: Lest we Forget.

Het Brunssumse ereveld werd tussen 1944 en 1947 aangelegd. De eerste militairen werden in november 1944 begraven. In totaal liggen hier 328 Britse soldaten begraven. Daarvan zijn 327 lichamen geïdentificeerd. Er ligt één onbekende soldaat.

Herdenkingsboek

In 2010 werd de Stichting War Cemetery Brunssum opgericht, met als doel de herinnering aan de offers van de 328 soldaten levend te houden. Vorig jaar, in 2020, ontstond het idee om, bij het 10-jarig jubileum van de stichting, een herdenkingsboek uit te brengen. 

Het tweetalige boek (Nederlands en Engels) vertelt de geschiedenis van de begraafplaats en geeft velen van de 328 soldaten een gezicht en een verhaal, vaak verteld door nabestaanden. Het gebonden werk is rijkelijk geïllustreerd met historisch foto- en bronnenmateriaal. Tevens bevat het boek een volledig overzicht van alle graven, met de namen van de adoptanten (alle graven zijn geadopteerd).

Ruud Scholten

'Lest We Forget' is opgedragen aan Ruud Scholten, oprichter van de stichting en initiatiefnemer van het herdenkingsboek. Hij overleed in april 2021 en heeft de voltooiing van het boek niet meer mogen meemaken.

Het boek is verkrijgbaar op twee plekken in Brunssum, bij Plan Uw Kantoor aan de Kerkstraat 326, en bij Sigarenmagazijn Hermans aan de Rumpenerstraat 5. Kosten bedragen 29,95 euro. 

Het boek kan ook besteld worden via www.warcemetery.nl. Er zijn dan wel verzendkosten verschuldigd.