Nieuw in het stadsjournaal: De Egge schakelt over op mijnwater

De historische mijnwijk De Egge in Brunssum-Oost schakelt over op mijnwater. Met deze duurzame energiebron worden straks de woningen verwarmd en (in de zomer) gekoeld.

In de strijd tegen de klimaatverandering zijn straks alle woningen en gebouwen in Nederland aangesloten op duurzame bronnen. Ook in Brunssum.

Mijnwater is één van deze duurzame oplossingen. Het warme water op grote diepte in de mijngangen en mijnschachten wordt gebruikt om de woningen te verwarmen via vloerverwarming. Dat maakt het mogelijk om de woningen los te koppelen van het gas.

Het aansluiten van de 130 woningen in de historische mijnwijk De Egge op mijnwater is mogelijk dankzij een ingrijpende verbouwing van de complete wijk. De oude mijnwerkerswoningen zijn in 1918-1919 ontworpen door architect Jan Stuyt. De woningen zijn prachtig om te zien, maar aan duurzaamheid dacht men in die tijd nog niet. De nieuwbouw, uitgevoerd door woningcorporatie Weller, maakt het mogelijk om de historische architectuur te bewaren, maar tegelijkertijd de woningen optimaal te verduurzamen.