Nieuw in het stadsjournaal: Expositie brengt jongeren in Brunssum in beeld

“Breng de leefwereld van de Brunssumse jongeren in beeld”. Dat was de opdracht die de Stichting De Positieve Stad een jaar geleden kreeg. De resultaten van dat onderzoek zijn nu te zien in de tentoonstelling ‘Van de straat… voor de stad’. Nog te bezichtigen op zaterdag 2 en zondag 3 maart 2024.

De tentoonstelling toont in beeld, muziek en geluid het leven van de Brunssumse jongeren anno 2024. De foto’s zijn van de Brunssumse fotograaf Hendrik Kroese, de documentaire is van Nazil Ramovic. De verhalen zijn van de jongeren zelf.

Kloof

In de verhalen van de jongeren keert één element vaak terug, zegt projectleider Sidney van den Berg van De Positieve Stad. En dat is dat ze geen eigen ontmoetingsplek in Brunssum hebben. Zoals de jongeren het zelf zeggen: ze weten wel waar ze niet mogen zijn, maar niet waar ze wel mogen zijn.

Het gevolg van het ontbreken van een eigen plek is dat ze vervolgens vooral op straat samenkomen. En dan, zegt Sidney van den Berg, gaat het wel eens mis. Op straat merken de jongeren dat de oudere Brunssumers vaak hun oordeel over jongeren al klaar hebben. Dat is ook één van de belangrijkste bevindingen van het project: de kloof die jongeren ervaren met andere inwoners van Brunssum.

Open op 2 en 3 maart

Die kloof wil de tentoonstelling ‘Van de straat… voor de stad’ een beetje dichten, door een gelegenheid te bieden waar jongeren en ouderen met elkaar in gesprek komen. Want het is een tentoonstelling over jongeren, door jongeren, maar zeker niet alleen voor jongeren. Juist oudere Brunssumsers zijn ook van harte welkom! 

Dat kan nog op zaterdag 2 en zondag 3 maart 2024, van 12.00 tot 17.00 uur, aan de Kerkstraat 85 in Brunssum. Toegang is gratis. Kom kijken, kom luisteren en kom praten, en krijg zo een inkijkje in de leefwereld van jongeren in Brunssum.