Nieuw in het stadsjournaal: Uniek netwerk van mini-bibliotheken in Brunssum

De actie van de gemeente Brunssum om het aantal mini-bibliotheken te vergroten, is een groot succes. In de afgelopen maanden zijn meer dan 70 nieuwe mini-bibliotheken geplaatst.

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven (6-12 september 2021) vraagt wethouder Hugo Janssen (Laaggeletterdheid) aandacht voor dit unieke netwerk van mini-bibliotheken in Brunssum.

Hugo Janssen: "Mini-bibliotheken zijn een laagdrempelige manier om nieuwe boeken te ontdekken. Op die manier stimuleer je lezen. Bij volwassenen, maar zeker ook bij de allerjongste generatie. Zo pakken we op de langere termijn laaggeletterdheid aan bij de basis".

Hartverwarmend

Een mini-bibliotheek is een kastje dat door iedereen op eigen terrein, in de voortuin of bij de voordeur, geplaatst kan worden. Het kastje wordt met (tweedehands) boeken gevuld door iedereen die maar wil. Ook mag iedere geïnteresseerde zomaar een boek meenemen. 

In de eerste 6 maanden van 2021 konden alle inwoners van Brunssum een gratis mini-bibliotheek bij de gemeente aanvragen. Elke kastje is door Betere Buren gemaakt en geplaatst. Aanvragers werden ook ontzorgd bij het aanvragen van vergunningen.

Hugo Janssen: "We zijn blij verrast door de enorme belangstelling. Dit hadden we niet verwacht. De reacties van de mensen zijn hartverwarmend. Iedereen vindt het een geweldig initiatief en een ontzettend goed idee om lezen te stimuleren. Met meer dan 70 mini-bibliotheken beschikt Brunssum nu over een echt uniek netwerk". 

Alle adressen

Kijk hier voor een overzicht van alle adressen waar de mini-bibliotheken te vinden zijn.