Nieuw in het stadsjournaal: Verspillingsvrije Week in Brunssum

Van maandag 12 september tot en met vrijdag 16 september 2022 vond de Brunssumse Verspillingsvrije Week plaats.

Wereldwijd wordt 1/3 van al het geproduceerde voedsel verspild, in Nederland is dat per jaar 2 miljard kilo. Dat is een file vrachtwagens vol met voedsel van Utrecht tot in Barcelona. Tijdens de Verspillingsvrije Week werden er overal in de gemeente Brunssum acties gehouden om het verspillen van eten tegen te gaan. Minder voedsel verspillen betekent geld overhouden, zorgen voor een beter klimaat en voldoende voedsel voor iedereen.

De Verspillingsvrije Week 

De Verspillingsvrije Week werd gestart op maandag 12 september met een speciale editie van ‘Kom op de Verspillingsvrije soep’ in het Noorderhuis. Naima liet zien hoe je met restjes, groente uit de moestuin of van de winkel een overheerlijke verspillingsvrije soep kunt maken.

Tijdens de Verspillingsvrije Week was er ook aandacht voor het voedsel dat bij veel horeca-ondernemers verspild wordt. Zo ontvingen ze van de gemeente een ‘Ons duurzame Brunssum Foodiebag’, een herbruikbaar koeltasje met een uniek logo. Zo kunnen de klanten nog nagenieten van hun overgebleven eten en de restauranthouder hoeft geen voedsel weg te gooien.

De Verspillingsvrije week werd op vrijdag 16 september afgesloten met een gezellige middagactiviteit in de Volkstuinen In den Lemmender. Zo werd er voorlichting gegeven over het zelf kweken van groenten, fermenteren en het inmaken van voedsel. Daarnaast werden de gasten voorzien van een heerlijk hapje uit ’t Bakkes.