Leerlingen creatief met 'vrijheid'

In september 2019 viert Brunssum 75 jaar vrijheid. Bij die viering wordt ook onze jeugd betrokken. Wat betekent vrijheid anno 2019? De leerlingen van Compass gingen onlangs over dit onderwerp in gesprek met een veteraan, Ton Hermes.

Ton Hermes diende onder andere in het voormalige Joegoslavië. Vanuit die ervaringen wil hij jonge mensen bewust maken van het belang van kunnen opgroeien in vrijheid, zonder angst. "Hier in Nederland hebben we het goed", zegt hij. "Ik denk dat het belangrijk is dat leerlingen zich daarvan bewust zijn, dat ze opgroeien in een wereld zonder onderdrukking, zonder honger".

De les met Ton was een zogenaamde 'inspiratieles'. De leerlingen gebruiken de verhalen van Ton voor een project waarin ze het thema 'vrijheid' verbeelden in een kunstwerk. Dat kan een schilderij zijn, of een werkstuk over social media of over propaganda in dictaturen. 

De kunstwerken worden straks geëxposeerd in de Brikke Oave, tijdens de viering van 75 jaar vrijheid, van 19 t/m 22 september 2019.

Stadsjournaal

Over de inspiratieles van Ton Hermes maakte het stadsjournaal een reportage.