Tram 610 keert terug naar Brunssum
Dit is Tram 610. Gebouwd in 1931. Tot 1950 deed hij dienst in Zuid-Limburg en reed ook in Brunssum. Na heel wat omzwervingen keerde Tram 610 onlangs terug naar Brunssum. Daar krijgt hij straks een plekje in een nieuw museum.
Tram 610 reed van 1931 tot 1950 van Sittard naar Kerkrade, via Brunssum. Menig mijnwerker en zijn familie maakte in die tijd gebruik van de tram. Maar de 610 speelde ook een hoofdrol in het grootschalige verzet in Brunssum tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tram vormde de laatste schakel in de vluchtroute van honderden Joodse kinderen van Amsterdam via Sittard naar Brunssum.
Via Wassenaar naar Simpelveld
Na het opheffen van de Limburgse tramlijnen in 1950 kreeg Tram 610 een tweede leven, op de lijn Den Haag-Wassenaar. Daar kwam in 1965 een einde aan. Na wat omzwervingen kreeg de tram een plekje in het Spoorwegmuseum in Utrecht en daarna, in 2019, bij de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij, de Miljoenenlijn.
En nu, nu komt de tram opnieuw naar huis. Want de gemeente Brunssum wil de tram een plekje geven in een nieuw te bouwen museum in het Schutterspark.
Zwaar transport
Voordat de tram in het museum kan staan, maakte hij eerst nog een andere reis: van de Miljoenenlijn in Simpelveld naar een tijdelijk onderkomen in Brunssum. Dat transport vond onlangs plaats. Het werd een operatie uitgevoerd met militaire precisie. De 610 weegt bijna 29 ton en heeft een lengte van bijna 16 meter, zodat het transport alleen mogelijk was met de inzet van een speciale dieplader.
Op dit moment heeft Tram 610 nog een tijdelijk onderkomen. De gemeenteraad van Brunssum neemt op 1 juli 2025 een besluit over het museum – en daarmee over de definitief laatste halte van Tram 610.