Trouwen

U en uw partner hebben trouwplannen? Proficiat! Hier vindt u alle mogelijkheden die Brunssum u biedt.

Trouwen in Brunssum

Zo’n belangrijke stap in uw leven wilt u niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Of u nu een intiem, klein, maar fijn trouwmoment wilt of een spetterend en grandioos trouwfeest, Brunssum biedt u de perfecte locatie en de huwelijksceremonie die bij u beiden past. Bij de gemeente Brunssum kunt u een volledig aan uw wensen aangepaste ceremonie afspreken. Maar ook als u niet teveel tijd en geld wilt spenderen aan het burgerlijk huwelijk, maken we er graag een mooi moment van.

Eenvoudig maar met aandacht

Wanneer u uw zinnen heeft gezet op een mooie en eenvoudige trouwceremonie, dan bieden we u de gelegenheid om in het oude of het nieuwe gemeentehuis te trouwen met een ambtenaar van de burgerlijke stand die u in de echt verbindt. Dat gebeurt uiteraard met veel zorg en aandacht. Wanneer u liever zonder ceremonie trouwt, gewoon met z'n tweetjes en uw getuigen (maximaal 4), dan kan dat uiteraard ook. Wanneer zo'n eenvoudige voltrekking uw wens is en één van u beiden inwoner is van Brunssum, kan dat op één moment in de week zelfs kosteloos. Bij een kosteloos huwelijk kunnen maximaal 6 personen, (inclusief het bruidspaar) aanwezig zijn. Het kosteloos huwelijk wordt in een spreekkamer voltrokken.

Trouwen op uw droomlocatie

Ieder bruidspaar heeft haar eigen ideeën over de locatie waar het (burgerlijk) huwelijk plaats moet vinden. Voor de één is dat het gemeentehuis. De ander droomt van het prachtig gerestaureerde Clemensdomein. Of misschien denkt u aan een locatie die u na aan het hart ligt. Heeft u uw eigen droomlocatie in gedachten? Dan kunt u een trouwlocatie voor één dag aanvragen. Zo bent u verzekerd van een uniek decor voor uw grote dag. Bekijk welke mogelijkheden er zijn voor de perfecte locatie.

Uw persoonlijke verhaal

Ieder stel heeft een persoonlijk verhaal. De trouwambtenaar zal dat persoonlijk verhaal natuurlijk verweven in de huwelijksceremonie. Brunssum heeft verschillende trouwambtenaren, ieder met een eigen stijl. Heeft u een voorkeur? Geef dat dan gerust aan. U kunt ook een (buitengewoon) ambtenaar burgerlijke stand van een andere gemeente vragen uw huwelijk te voltrekken als ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag!  Als u het nog persoonlijker wilt maken kunt u zelfs iemand uit uw directe omgeving uw ceremonie laten doen, al zal uiteindelijk altijd een (beëdigde) ambtenaar van de burgerlijke stand het huwelijk formeel moeten voltrekken.

Tijdig regelen

Een huwelijk vraagt de nodige voorbereiding. Onze trouwambtenaren kunnen u helpen als het gaat om het burgerlijk huwelijk. Laat ons daarom tijdig weten dat u in Brunssum wilt trouwen. Dat kan op zijn vroegst 1 jaar en moet uiterlijk 2 weken voor het sluiten van het huwelijk. U maakt dan met de gemeente afspraken over het sluiten van uw huwelijk. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie eruit komt te zien. Heeft u bepaalde wensen zoals uw persoonlijke locatie of trouwambtenaar? Neem dan minstens 3 maanden van te voren contact op, zodat alles tijdig geregeld is.

Eerste afspraak

De eerste stap is uw huwelijksvoornemen melden bij de gemeente. Dat is een officiële en noodzakelijke stap. Maak hiervoor telefonisch een afspraak. Samen met een trouwambtenaar legt u tijdens die afspraak de datum vast. U bespreekt dan ook gezamenlijk uw persoonlijke wensen. U kunt ons bereiken via: 045 527 85 55.

Meenemen tijdens eerste afspraak

 • Geldig identiteitsbewijs (Paspoort, ID-kaart of rijbewijs).
 • De gegevens van de getuigen en een kopie van hun identiteitsbewijzen.
 • De gemeente kan mogelijk om aanvullende documenten vragen:
  • Geboortebewijs, bijvoorbeeld als u in het buitenland bent geboren.
  • Toestemmingsbewijs, bijvoorbeeld voor minderjarigen en mensen die onder toezicht (curatele) staan.

Voorwaarden

 • U maakt op zijn vroegst 1 jaar en uiterlijk 2 weken van tevoren een afspraak met de gemeente om de ceremonie in te plannen.
 • U bent niet al getrouwd.
 • U bent niet al geregistreerd partner van iemand anders.
 • U bent 18 jaar of ouder.
 • U bent geen familie van uw partner.
 • U heeft getuigen met een leeftijd van 18 jaar of ouder.
 • U heeft minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig tijdens de ceremonie.
 • U staat niet onder curatele. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

Kosten

Aan het melden van uw trouwplannen zijn geen kosten verbonden.

Afhankelijk van de gekozen datum en tijdstip zijn de volgende kosten aan het huwelijk verbonden:

 • De voltrekking van het huwelijk is op dinsdagmorgen om 9.00 uur en 9.30 uur gratis. U kiest dan voor een sobere huwelijksvoltrekking zonder gasten en met maximaal vier getuigen.

Huwelijksvoltrekking of registratie partnerschap

Het tarief bedraagt voor de voltrekking van een huwelijk of registratie van een partnerschap, omzetting van een partnerschap in een huwelijk of het vernieuwen van de trouwbelofte op, waarbij de maximale duur 1 uur bedraagt, met uitzondering van de verplichte kosteloze huwelijke en partnerschappen op dinsdag om 9.00 uur en 9.30 uur (maximale duur 20 minuten):
Maandag t/m donderdag van 9.00 uur tot 17.00 uur en vrijdag 9.00 uur tot 12.00 uur €189,35
Maandag t/m donderdag van 7.00 uur tot 9.00 uur en van 17.00 uur tot 20.00 uur en vrijdag van 7.00 uur tot 9.00 uur en van 12.00 uur tot 20.00 uur €252,45
Zaterdag van 7.00 uur tot 20.00 uur €441,75
Buiten voornoemde tijden €780,70

 

 • Mogelijk bijkomende kosten zijn:
  • Aanwijzen trouwlocatie voor 1 dag € 47,90
  • Het trouwboekje: € 31,30
  • Per getuige van de gemeente: € 37,50
  • Benoeming trouwambtenaar voor 1 dag: € 65,35
  • Annulering van het huwelijk brengt kosten met zich mee. Deze bedragen € 66,90. Kosten die u al eerder betaald heeft, krijgt u uiteraard terug.

U betaalt bij het vastleggen van de datum contant of met uw pinpas.

Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap