Straatbeelden in Brunssum Zuid

In de gemeente Brunssum bevinden zich meer dan 110 straatkunstwerken, in de vorm van beelden en plastieken. Op deze pagina een impressie van de diverse straatbeelden, in Brunssum Zuid. Deze pagina's werden samengesteld in samenwerking met Jan Daemen, werkgroep Straatbeelden. Neem voor meer informatie over deze werken contact op met deze werkgroep, tel. (045) 521 21 81.

 

102. Schachtwiel (1970)  Het beeld 'Herinnering'
102

In augustus 1910 werd Brunssum aangewezen als de derde mijnzetel van Nederland. De Staatsmijn Hendrik werd in 1915 in bedrijf genomen. De mijn produceerde vetkool die werd bewerkt tot cokes voor industrieel gebruik. Gedurende de bijna 50 jaar die de mijn in gebruik was, werd er ruim 61 miljoen ton vetkool gewonnen. De Hendrik kende de diepste mijnschacht van Nederland - de schacht reikte tot 1.058 meter.

Vlak voor de sluiting, in 1963, werd de Hendrik samengevoegd met de nabijgelegen staatsmijn Emma (gelegen in het toenmalige Hoensbroek). Eerder waren beide mijnen al ondergronds verbonden.

Na de mijnsluiting kreeg de Hendrik een andere bestemming: in 1967 nam de NAVO het terrein in gebruik als hoofdkwartier van de centrale strijdkrachten in Europa, de AFCENT. Het terrein wordt nu het Van Nassau-Oudekerken kamp genoemd en staat bekend als JFC Headquarters (Joint Force Command). Het terrein biedt onderdak aan voornamelijk administratieve diensten.

De communicatietoren van JFC is op nagenoeg dezelfde plek gebouwd waar vroeger de schacht van de Hendrik stond. Het schachtwiel werd als monument in het plantsoen voor de voormalige ingang geplaatst. Dit schachtwiel werd geplaatst als herinnering aan de Staatsmijn Hendrik, 1900-1970. Het initiatief werd genomen door de toenmalige wethouder Smeets, voormalig hoofdopzichter bij deze mijn. Het object is 5 meter hoog.

   
103. Herdenkingsmonument verongelukte mijnwerkers (2010) Herdenkingsmonument

103

103.a

 

 

 

 

 

 

In september 2010 werd bij het schachtwiel een herdenkingssteen onthuld. De steen is een eerbetoon aan de 177 mijnwerkers die gedurende het bestaan van de mijn Hendrik het leven verloren.

De steen en schachtwiel vormen samen het officiële herdenkingsmonument. De steen kwam er op initiatief van de Heemkundevereniging Brunssum.

   
104. Tijdvenster Staatsmijn Hendrik (2008) Tijdvenster Hendrik Naast het schachtwiel, Akerstraat bij JFC Headquarters, NAVO-hoofdkwartier
104

Bij de voormalige Staatsmijn Hendrik staat dit tijdvenster. Het tijdvenster toont de contouren van de gebouwen van het oude mijncomplex. Veel historische structuren zijn bewaard gebleven omdat na het sluiten van de mijn in 1967, het complex werd overgenomen door de NAVO voor de vestiging van het AFCENT-hoofdkwartier. Hier is nog steeds een NAVO-hoofdkwartier gevestigd, inmiddels JFC Headquarters Brunssum genaamd.

Het tijdvenster toont de immense aanwezigheid van het oude mijncomplex dat de omliggende woonwijken domineerde met imposante industriële structuren.

Het tijdvenster is er één in een reeks van drie. De andere twee tijdvensters zijn te vinden in het Vijverpark en bij de hoofdingang van de voormalige Staatsmijn Emma.

   
105. Sint Caecilia (1945) Pierre Daems I.V.N. Park Brunssum, Nicolaes Maesstraat 2
105

Bij gelegenheid van het 25-jarig dienstjubileum van ir. Op den Kamp (directeur Staatsmijn Hendrik) werd dit beeld geplaatst voor de ingang van de Staatsmijn Hendrik, als ornament op de aan hem geschonken bank tegenover de muziekkiosk. Hier kwamen alle muziekkorpsen die door de Hendrik werden ondersteund, één keer per jaar een serenade aan hem brengen.

Bij de sluiting van de mijn werd de bank gesloopt en het beeld verplaatst.

   
106. Heilige Familie (1955) Sjef Drummen Kerk Heilige Familie,  Langeberg, hoek Akerstraat - Rembrandtstraat
106

Naast 'De mijnwerker' bezit Brunssum nog een kunstwerk van Sjef Drummen, namelijk 'De Heilige Familie'. Het is een terracottabeeld waarover metaalglazuur is aangebracht.
Hierdoor wekt het de indruk uit brons vervaardigd te zijn.
Dit beeld werd in 1955 door de broederorde van de Heilige Familie aan de gelijknamige kerk in de parochie Langeberg geschonken.

   
107. Sleeënde kinderen (2002) Rini Dado Langeberglaan - Vondelstraat
107 Deze plek was in het verleden een ontmoetingspunt van honderden Brunssumers. Tijdens sneeuwwinterdagen hebben heel wat paartjes hier hun eerste liefdesontmoeting beleefd, soms tegen een achtergrond van een met sneeuw bedekte witte wereld.
Kunstenares Dado is zelf een geboren Brunssumse. Sneeuwpret, sport en spel zijn hier vereeuwigd in een speelse compositie.
   
108. Sint Jozef en het kind (1950) Charles Vos, Oude jongensschool, Wieënweg
108 Sint Jozef met staf en nimbus wakend over het Jezuskind, uitgevoerd in een verlaagd tegelreliëf.
Een expressionistisch beeld met overdreven grote handen als symbool voor de bezorgdheid over het kind dat op weg is naar volwassenheid.
   
130. Limburgia Monument (Cor Lof) voormalig Complex SV Limburgia, Venweg
130

Na de sloop van het Limburgia-complex is dit monument ter nagedachtenis aan het team van SV Limburgia opgericht, dat 24 juni 1950 landskampioen werd door Ajax te verslaan met 0-6. Het monument is in beton opgetrokken en symboliseerd een half doel. Op een hardstenen ronde plaat ( symoliseerd een bal ) staan de spelers die landskampioen werden.