Vijverpark

Het Vijverpark is het gezellige stadspark gelegen in het centrum van Brunssum direct naast het Bestuurscentrum en aan het recentelijke vernieuwde Lindeplein.

Het Vijverpark is een populair wandelgebied en vele ouders met kleine kinderen komen naar het park om naar de eendjes te kijken. Aan de kant van het Lindeplein tref je ook regelmatig vissers aan en hobbyisten met miniatuur motorbootjes. Gedurende het jaar is het ook een locatie waar allerlei evenementen worden georganiseerd, zoals de Oktoberfeesten, het Vijverparkfestival, het jaarlijkse vuurwerk. Het Vijverpark bestaat verder uit een grote en een klein vijver. Aan de kleine vijver ligt het Openluchttheater.

Met de verbouwing van het oude Lindeplein is er een directe verbinding gemaakt met Vijverpark. Het uitzicht vanuit de diverse terrassen aan het Lindeplein naar de vijver is dan ook prachtig.

Het vijverpark met onderaan een stukje van het Lindeplein

Historie

De oorsprong van het Vijverpark ligt in 1919. Toen ontstond, even ten noorden van de kern Rumpen, spontaan een grote vijver in een bruinkoolgroeve. Zes maanden eerder was men begonnen met het winnen van bruinkool. Nederland maakte toen een periode van energieschaarste door (de Eerste Wereldoorlog!). In een half jaar tijd werd door de Nederlands-Belgisch-Engelse firma Bergerode 406.000 ton bruinkool gedolven, daarna was het bruinkoolveld uitgeput. De put liep vervolgens met water vol.

In 1937 werd rond de grote waterpartij een park aangelegd naar ontwerp van stadsarchitect J.J. Drummen. In 1951 werd het ontwerp aangepast door de landschapsarchitect J. Bergmans, die rond dezelfde tijd ook de uitbreiding van het Schutterspark ontwierp. Het park werd hierbij onder meer verrijkt met een openluchttheater. Staatsmijnen financierde de aanleg.

Door de naoorlogse uitbreiding van Brunssum kwam de fraaie vijver met fontein midden in de stad te liggen, aan de voet van het nieuwe gemeentehuis. Het ontwerp van Bergmans is nog vrijwel intact.