Herdenking 80 jaar Lancaster-crash op 5 oktober

Op woensdag 5 oktober 2022 vindt de jaarlijkse herdenking plaats van de crash van een Lancaster-bommenwerper. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortte dit toestel neer in Brunssum. Het is dit jaar 80 jaar geleden dat de crash, met 7 doden, plaatsvond.

De herdenking wordt gehouden aan de Platanendreef, de plek waar het toestel in 1942 neerstortte. Aanvang is 11 uur.

Op 5 oktober 1942 stortte een Lancaster-bommenwerper van de Royal Air Force, de Avro Lancaster R 5701, neer in de Brunssumse wijk Leeuwstuk (nu Klingelsberg). Hoewel het toestel crashte in een woonwijk, waren er geen slachtoffers op de grond. Wel kwamen alle zeven bemanningsleden van de Lancaster om het leven. Ze liggen begraven op het Jonkerbos War Cemetery in Nijmegen.

Monument

Elk jaar vindt er op 5 oktober een herdenkingsplechtigheid plaats, georganiseerd door Britse militairen die zijn gelegerd in het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum.

De herdenking op woensdag 5 oktober begint om 11 uur. Onder de aanwezigen is burgemeester Wilma van der Rijt en wethouder Hugo Janssen. 

De plechtigheid vindt plaats in het plantsoen op de hoek Maastrichterstraat/Platanendreef. Hier, op de plek waar de Lancaster in 1942 neerstortte, werd in 1994 een monument geplaatst. Het kunstwerk heet 'Verstoorde huisraad', en is gemaakt door kunstenaar Marco Juriën.