Basisschool leidt kinderen op tot echte Junior Energiecoaches

Leerlingen van groep 6 van basisschool De Vlindertuin in Brunssum werden de afgelopen weken opgeleid tot Junior Energiecoach. Met een opdracht vanuit school gingen zij thuis kijken waar energie bespaard kan worden.

In de strijd tegen klimaatverandering kunnen we alle handjes gebruiken. Groot én klein! Vandaar dat de Brunssumse basisschool De Vlindertuin meedeed aan het project ‘Junior Energiecoach’. 

In 5 weken tijd werden de kinderen klaargestoomd tot junior energiecoach. Ze leerden hoe je thuis gemakkelijk energie kunt besparen – en daarmee ook de energiekosten.

Vanuit school kregen de kinderen een opdracht mee naar huis – een challenge. De ene leerling ging op zoek naar kieren in deuren en ramen. De andere telde het aantal stekkers in huis (57!) of het aantal brandende lampen.

Tips & voorbeelden

De resultaten thuis werden vervolgens in de klas besproken. Doel van de lessen is de kinderen – en ook het thuisfront – meer bewust te maken van wat er allemaal mogelijk is bij het besparen op energie. Zo noemden de junior energiecoaches deze voorbeelden: 

  • “Ik let er nu echt op dat ik deur goed dicht doe als ik van buiten kom” 
  • “We zetten de douche thuis een graadje lager en we douchen allemaal wat korter” 
  • “We hebben thuis alle lampen vervangen door Led lampen” 
  • “Op onze slaapkamers staat de verwarming uit, dat is ook veel gezonder.”

Echt diploma

De lessen werden afgesloten met een echt diploma. En de leerlingen blikten terug op leuke, leerzame lessen. Of zoals Ashley zei: “Ik heb het wel geleerd voor als ik later wat groter ben, dat ik dat ook ga doen – als ik het allemaal onthouden kan”.

Meer informatie over duurzaam wonen? Kijk hier voor meer informatie.