Brunssum onthult monument voor internationale veteranen

Op zaterdag 16 september 2023 werd in het Vijverpark van Brunssum een monument voor veteranen onthuld. Dat gebeurde bij gelegenheid van de Veteranendag Brunssum.

Het monument is een eerbetoon aan de Nederlandse en internationale veteranen die zich, nu en in het verleden, inzetten voor vrede en veiligheid, waar ook ter wereld. 

Brunssum heeft een rijke veteranen-traditie. De gemeente telt bijna 200 veteranen. De oudste veteraan is 97 jaar, de jongste 28. Daarnaast is er in Brunssum een NAVO-hoofdkwartier gevestigd waar ook vele veteranen werkzaam zijn. Daarom heeft het Veteranenmonument nadrukkelijk een internationaal karakter. De boodschap van het monument is: vrede en veiligheid zijn niet vanzelfsprekend. Het vereist offers van velen. Van mannen en vrouwen van alle nationaliteiten die overal ter wereld inzetbaar zijn, waar dat nodig is. 

Het monument is naar een ontwerp van Ivo Rosbeek en bestaat uit een kunstwerk van cortenstaal dat een wereldkaart verbeeldt. Het kunstwerk staat in een anjerperkje met zitbank en tekstplaquette.
Het monument is geplaatst bij de trappen die leiden van het Lindeplein naar het Vijverpark.

Onthulling
De onthulling vond plaats op zaterdag 16 september door burgemeester Wilma van der Rijt en wethouder Vérénice Hermans, en door Generaal Giulio Miglietta en Generaal Ronald Rietbergen, beiden van de NAVO-basis in Brunssum.
Tevens waren bij de onthulling twee veteranen betrokken: Remko Lust, tevens voorzitter van de Stichting Veteranen Brunssum, en Laurens Vijgen, de oudste veteraan van Brunssum.