Nieuw in het stadsjournaal: Kunstwerk cascade Lindeplein hersteld

Het kunstwerk Upstream, op de trappenpartij op het Lindeplein, is onlangs in opdracht van de gemeente Brunssum hersteld.

Een deel van het bronzen kunstwerk, in 2017 onthuld bij de viering van 50 jaar NAVO in Brunssum, werd een jaar geleden meegenomen door dieven.

De afgelopen tijd zijn er in Brunssum verschillende kunstwerken vernield, door dieven die op zoek zijn naar brons en koper. Het levert de dieven nauwelijks iets op, maar de maatschappelijke schade is groot, vanwege de emotionele waarde van de werken. Zo werd een kruisbeeld in het Vijverpark gestolen en ook delen van het kunstwerk ‘Verstoorde Huisraad’ op de plek waar in de oorlog een Lancaster-bommenwerper neerstortte. 

Herstel Kunstwerk UpstreamUpstream

Het kunstwerk Upstream, dat de cascade op het Lindeplein omsluit, werd in mei 2017 onthuld bij de viering van 50 jaar NAVO in Brunssum. Het werk verbeeldt de vriendschapsband tussen de NAVO en Brunssum en Limburg. De maker is beeldend kunstenaar Harald Vlugt uit Amsterdam.

Upstream werd vervaardigd door een combinatie van slimme digitale technieken en eeuwenoude giet-technieken. Harald Vlugt bedacht en ontwierp het werk in zijn studio in Amsterdam. Het gietwerk werd gedaan in de Bronsgieterij familie Stijlaart in Tiel.

Herstel

Na het ontdekken van de diefstal in maart 2023 gaf de gemeente opdracht aan Harald Vlugt om de gestolen delen opnieuw te vervaardigen. Begin februari 2024 werden de nieuwe bronzen onderdelen door vakmensen van Bronsgieterij familie Stijlaart opnieuw aan het kunstwerk gemonteerd en gelast. 

Bij deze gelegenheid zei wethouder Hugo Janssen dat niet alleen Upstream, maar ook de andere beschadigde of verdwenen kunstwerken inmiddels zijn hersteld: “Dat kost tijd en geld, ja. Maar we hebben geen keuze, want al deze kunstwerken staan voor iets groters. En dat respecteren we, dat koesteren we, en dat zullen we blijven beschermen. Ook in de toekomst, ook bij dit soort diefstallen”.