Nieuw in het stadsjournaal: Een prairietuin in Brunssum-Zuid

De wijk Brunssum-Zuid heeft een nieuwe aanwinst: een prairietuin. Een prairietuin is een tuin met planten die heel goed tegen de droogte kunnen. Het gaat vooral om planten uit de mediterrane wereldstreken. Een stukje zuidelijk temperament dus, en dat in Brunssum-Zuid!

Het idee voor de prairietuin ontstond uit de wens om Brunssum-Zuid groener te maken. Dat is niet alleen goed voor het klimaat en de biodiversiteit, het maakt de wijk ook mooier. Op de plek van de nieuwe prairietuin lag voorheen een 'drollenwei'!

De tuin heeft nog een ander effect op de wijk: het leidt tot betere contacten tussen bewoners, zegt initiatiefnemer Henri Ummels. Want al bij de aanleg trok de tuin vele bezoekers, jong en oud. Ze kwamen langs, maakten een praatje, en wandelden over de net aangelegde paadjes. Zo creëert de priarietuin niet alleen vergroening, maar ook verbinding in de wijk.

Kleurenpalet

Een prairietuin is duurzaam en onderhoudsarm. En vooral ook heel erg mooi, zegt Hans Leerschool die het ontwerp voor de tuin in Brunssum maakte, met paarse, blauwe, lila, roze en witte planten. "Het is eigenlijk een prachtig schilderij, een kleurenpalet".

De tuin in Brunssum-Zuid is net aangeplant. Het duurt een jaar of drie of vier voor de tuin tot volle wasdom is gekomen.

De prairietuin is er gekomen dankzij de inzet van vele buurtbewoners. De gemeente Brunssum ondersteunde dit wijkinitiatief financieel en materieel.