NAVO-militairen Brunssum fietsen voor War Cemetery

400 kilometer in drie dagen. Van Lauwersoog in het topje van Groningen tot aan Vaals in het uiterste puntje van Zuid-Limburg. Die afstand fietsten 17 militairen van het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum eind juni 2023. Hun doel: geld inzamelen voor de Brunssum War Cemetery.

Op het Brunssum War Cemetery rusten 328 Britse soldaten die sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog. Een lokale stichting houdt de herinneringen aan deze soldaten levend.

Om de stichting te steunen, besloot een groepje militairen die op het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum dienen, geld in te zamelen. Dat deden ze via een sponsor-fietstocht dwars door Nederland: 400 kilometer in drie dagen.

AFCENT

De sponsoractie is onderdeel van de vieringen, dit jaar, rondom de 70e verjaardag van het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum. Onder de naam AFCENT werd het hoofdkwartier in 1953 opgericht in het Franse Fontainebleau. In 1967 verhuisde de basis naar Brunssum. 

De fietsers startten op zaterdag 24 juni in Lauwersoog, Groningen. Op maandag 26 juni kwamen ze aan op het Drielandenpunt bij Vaals. Daar maakte burgemeester Wilma van der Rijt bekend dat de gemeente Brunssum het opgehaalde sponsorbedrag zal verdubbelen.

Ereburgers

Met de fietstocht willen de militairen iets terug doen voor Brunssum, legt Commodore Gordon Ruddock (Groot Brittannië) uit. Hij en de andere fietsers zijn onder de indruk van de wijze waarop de Stichting War Cemetery Brunssum het Britse ereveld beheert en daarbij de inwoners betrekt.

Zo was het ereveld in Brunssum het eerste Commonwealth war graves waarvan alle graven geadopteerd zijn. Ook werden alle 328 soldaten in 2019 benoemd tot ereburger van de gemeente Brunssum, vanwege het ultieme offer dat ze in 1944-45 brachten voor onze vrijheid.