Nieuw in het stadsjournaal: "Ik maak Brunssum schoon"

Frans Raatjes is bijna 74 jaar. Zijn leven lang werkte hij in het groot machineonderhoud. En nu kan hij nog steeds niet stilzitten. Dus trekt hij er een paar keer per week op uit. Met zijn scootmobiel, prikstok en een paar lege vuilniszakken. “Ik maak Brunssum schoon”.

Frans zet zich namelijk al jaren in om het zwerfafval in Brunssum op te ruimen. Waarom? Niet alleen omdat hij niet stil kan zitten, maar ook omdat hij het niet kan aanzien dat er rotzooi ligt in ‘zijn’ Brunssum, zegt hij.

Duimpjes

Dus rijdt Frans regelmatig op zijn scootmobiel rond in Brunssum om afval op straat en in plantsoenen en parken in te zamelen. Dat doet hij twee à drie keer op week, steeds een uur of drie. Hij is dan vooral te vinden in en rondom het openluchttheater in het Vijverpark en op de parkeerplaatsen. Ook struint hij de hele Prins Hendriklaan af en de omliggende buurten.

Hij krijgt overwegend positieve reacties, zegt hij. “Mensen steken een duim op als ze mij bezig zien”. Hij krijgt ook andere reacties. “Sommigen vragen of ik een taakstraf heb gekregen. Grappig dat ze dat verband leggen”.

Schoner

Hij krijgt ook vragen of het wel allemaal zin heeft wat hij doet. Jazeker, zegt Frans. Hij heeft Brunssum in de loop der jaren gewoon schoner zien worden. “Dus het heeft zeker zin. Zeker weten”. 

Hoe lang hij nog doorgaat met dit mooie werk? “Zolang mijn gezondheid het toelaat”, zegt Frans. “Dus hopelijk nog heel lang”.