Nieuw in het stadsjournaal: de NAVO geeft antwoord

Op woensdag 18 oktober 2023 vond in Brunssum een thema-avond plaats over het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum. Centrale vraag was: Wat doet de NAVO in Brunssum? Bijna 200 mensen bezochten de avond.

Sinds 1967 heeft de NAVO een hoofdkwartier in Brunssum. Destijds was dat onder de naam AFCENT. Tegenwoordig draagt het hoofdkwartier de naam Headquarters Allied Joint Force Command Brunssum. Het is één van de drie operationele hoofdkwartieren van de NAVO in de wereld. De andere twee liggen in Napels (Italië) en in Norfolk (Verenigde Staten).

Documentaire

De avond begon met een documentaire die de geschiedenis van de NAVO in Brunssum in beeld brengt, aan de hand van interviews en archiefbeelden. Daarna legde een korte film van de NAVO uit welke taken het hoofdkwartier in Brunssum vervult bij het beschermen van de oostgrens van Europa.

Aansluitend gingen de aanwezigen in gesprek met brigade-generaal Ronald Rietbergen, de hoogste Nederlandse militair in Brunssum, en burgemeester Wilma van der Rijt van Brunssum. Het ging over de NAVO, over de oorlogen in Oekraïne en Israël, over veiligheid in Brunssum, en over onderwerpen als cybersecurity. 

Brug

De avond was bedoeld om een brug te bouwen tussen twee gemeenschappen: die van de NAVO en de Limburgse gemeenschap. “Militairen en hun gezinnen vanuit de hele wereld komen naar Brunssum om hier te werken, te wonen, te leven, te recreëren. Ze blijven hier jarenlang. Dan is het belangrijk dat je elkaar goed leert kennen, dat je weet van elkaar wat je doet”.