Brunssum vierde 50 jaar carillon met concert door Frank Steijns

Het carillon van Brunssum bestaat 50 jaar. Dat werd gevierd met een concert door beiaardier Frank Steijns op 5 mei, Bevrijdingsdag.

Frank Steijns is stadsbeiaardier van Maastricht, Heerlen en Weert. Daarnaast speelt hij viool in het Johann Strauss Orkest van Andre Rieu. Voor hem heeft het bespelen van het carillon van Brunssum een emotionele betekenis. Precies 50 jaar geleden, in mei 1973, was het zijn vader die het eerste concert gaf op het carillon van Brunssum.

Het jubileumconcert viel samen met Bevrijdingsdag. Geen toeval, zegt Frank Steijns: "Klokken zijn van oudsher symbolen van vrede en harmonie. In tijden van oorlog zwegen de klokken, noodgedwongen, want ze werden vaak uit de torens gehaald om te worden omgesmolten tot wapentuig. Om die vrede en harmonie te bezingen, werd in 1972 besloten dat elke klok één van de wijken van Brunssum vertegenwoordigt, die zo in harmonie samenklinken".

Carillon van Brunssum

Het carillon van Brunssum bestaat uit 38 klokken, in gewicht variërend van 13 tot 456 kilo met een totaalgewicht van acht ton. Ze werden in 1972 gegoten door Petit & Fritsen te Aarle-Rixtel. In januari 1973 werden ze geplaatst op het hoogste punt - 38 meter - van het net voltooide nieuwe gemeentehuis van Brunssum. Op de klokken zijn de namen van alle (toenmalige) Brunssumse wijken aangebracht.

Het eerste concert op het carillon werd gegeven in mei 1973. Dat gebeurde door de bekende Limburgse beiaardier Mathieu Steijns uit Maastricht. Nadien gaven vele andere beiaardiers gastconcerten op het Brunssumse carillon.