Informatieve websites

U wilt graag uw steentje bijdragen aan een duurzame wereld. Maar waar vindt u goede informatie? Steek hier uw licht eens op.

Duurzaamheid in en om het huis

Algemene informatie over duurzame maatregelen, energie besparen en/of zelf duurzame energie opwekken vindt u onder andere op deze websites:

WoonWijzerWinkel is hét energieloket in de regio Parkstad voor iedereen die op zoek is naar mogelijkheden om energie te besparen, te besparen op de energierekening en/of een bijdrage wil leveren aan het verduurzamen van zijn of haar woning. In de winkel kunt u terecht voor betrouwbaar en objectief advies op maat over de mogelijkheden voor verduurzaming van de eigen koop- of huurwoning en de aanschaf van duurzaamheidsproducten; van eenvoudige isolatiematerialen tot meer complexe oplossingen zoals warmtepompen. Ook verstrekt de WoonWijzerWinkel  betrouwbare en objectieve informatie over subsidies, regelingen en financiering. 
Adres winkel:    Roda JC Ring 61 unit I, 6466 NH Kerkrade
E-mail:              info@limburg.woonwijzerwinkel.nl
Telefoon:           (045) 7470051
Openingstijden: actuele openingstijden vindt u op de website.

Milieucentraal biedt informatie over meerdere thema’s rondom duurzaamheid en energie, zoals een stappenplan naar aardgasvrij wonen, energiebesparende maatregelen en andere duurzame keuzes in en om het huis. 

Verbeterjehuis biedt een handige tool waarmee u zelf kunt onderzoeken hoe energiezuinig uw huis is en hoeveel energie u kunt besparen. Deze website maakt op basis van uw woning in de huidige situatie een analyse en laat zien hoeveel u met verschillende duurzame maatregelen zou kunnen besparen, zodat u een goede, eerste indicatie krijgt van de mogelijkheden.

Vereniging Eigen Huis biedt naast een online woningscan ook een schat aan informatie over verduurzaming energiebesparende maatregelen en de financiering daarvan. 

Energielabel geeft informatie over energielabels van woningen, apparaten en auto's en hoe u aan d ehand daarvan energiezuinige keuzes kunt maken.

De groene menukaart biedt informatie over het verduurzamen van uiteenlopende types historische gebouwen.

Zonnekaart Brunssum geeft u inzicht in de geschiktheid van de ligging van uw woning en dak(en) voor zonnepanelen.

Huisje boompje beter geeft slimme tips voor een klimaatbestendige tuin.

Waterklaar Parkstad verkleint het risico op wateroverlast en verdroging van de grond door het stimuleren van mooie, groene én klimaatvriendelijke tuinen, bijvoorbeeld met de subsidieregeling afkoppeling regenwaterafvoer. 

Zet ook de knop om is een website van de Rijksoverheid voor praktische tips voor een duurzamer leven in de breedste zin des woords; wonen, spullen, reizen en eten.

 

Kosten, financiering en subsidies

Energiesubsidiewijzer biedt inzicht in de subsidies en financieringsmogelijkheden voor woningeigenaren, Verenigingen van Eigenaren en huurders.

Waterklaar Parkstad biedt een gunstige subsidieregeling om uw tuin klimaatvriendelijker te maken door het afkoppelen van de regenwaterafvoer. 

Stimuleringsregeling groendaken en groengevels 2022-2024 voor zowel inwoners als ondernemers voor het klimaatbestendiger en groener maken van daken en gevels. 

 

Betrouwbare partijen vinden

Wanneer u een advies aan huis wilt krijgen of een klus wilt laten uitvoeren, hoe komt u dan aan een betrouwbare partij? Op deze website vindt u gecertificeerde en gekwalificeerde vakmensen en adviseurs die duurzame maatregelen bij u thuis kunnen uitvoeren: Centraal register techniek .

Lokale energiecoöperatie

Energiek Brunssum is een lokale energiecoöperatie van Brunssumse inwoners die zich actief inzet voor duurzame energie.