Gehandicaptenparkeerplaats

Bent u in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart als bestuurder en heeft u een auto? Kunt u uw auto niet parkeren op eigen erf, garage of oprit? Dan kunt u een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats in de buurt van uw huis aanvragen. Alleen U mag uw auto daar neerzetten. Bij de parkeerplaats plaatst de gemeente het bord gehandicaptenparkeerplaats. Hierop staat het kenteken van uw auto. Deze gehandicaptenparkeerplaats wordt ingericht op een bestaande parkeergelegenheid binnen 100 meter.

Voorwaarden

U komt uitsluitend in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken als u:

  • In het bezit bent van een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart (bestuurderskaart ofwel type B).
  • Niet beschikt over een garage of een andere parkeermogelijkheid op eigen terrein. Is er wel een eigen parkeermogelijkheid, maar is deze onbruikbaar door de aard van de handicap en ook niet aanpasbaar, dan komt u mogelijk toch in aanmerking.
  • Daarnaast moeten de beschikbare parkeerplaatsen dusdanig vaak bezet zijn dat parkeren in de directe omgeving van uw woning of bestemming vaak niet mogelijk is. De gemeente beoordeelt of hier in uw situatie sprake van is.
  • De gemeente let er ook op dat de verkeersveiligheid en het doelmatig gebruik van de weg niet worden verstoord door de aanleg van een gehandicaptenparkeerplaats.

Aanvragen

Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats doet u:

Digitaal

Aanvragen gehandicaptenparkeerplaats (inloggen met DigiD)

Na ontvangst van het formulier zal de gemeente contact met u opnemen voor het maken van een afspraak om de situatie ter plaatste te bekijken.

Telefonisch

Ook kunt u telefonisch een afspraak maken.

De gemeente komt dan bij u thuis met het aanvraagformulier en bekijkt dan ook direct de situatie en oordeelt of u in aanmerking komt.

Wat heeft u nodig?

U heeft nodig: 

  • uw Europese gehandicaptenparkeerkaart (type B);
  • het kentekenbewijs van uw auto (met daarop kenteken en tenaamstelling).

Kosten

€ 265,75.