Naamgebruik wijzigen

U staat met uw geboortenaam (meisjesnaam) geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Soms wijzigt uw burgerlijke staat. Bijvoorbeeld door een huwelijk of een scheiding. U kunt dan kiezen met welke achternaam of combinatie van achternamen u aangeschreven wilt worden. Instanties die hun gegevens krijgen van de BRP schrijven u dan aan met de naam die u heeft gekozen.

Welke naam kunt u kiezen?

U heeft de keuze uit 4 opties:

  • Alleen uw eigen naam 
  • Alleen de naam van uw (ex)partner
  • Uw naam gevolgd door de naam van uw partner
  • De naam van uw partner gevolgd door uw eigen naam

Aanvragen

Digitaal

Aanvraagformulier wijziging naamgebruik (inloggen met DigiD)

Persoonlijk

U maakt voor het persoonlijk aanvragen aan de balie een afspraak. De gemeentewinkel van de gemeente Brunssum is de komende tijd beperkt open. Dit is een gevolg van de maatregelen die de rijksoverheid heeft afgekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Door de beperkte openstelling voor het aanvragen van producten (dagelijks van 09.00 tot 12.00 uur en op donderdag van 17.00 tot 19.00 uur) wil de gemeente Brunssum fysieke contacten beperken en daarmee de gezondheid van bezoekers en eigen medewerkers beschermen. Voor het maken van een afspraak tijdens deze beperkte openingstijden neemt u telefonisch contact op met de gemeente via (045) 527 85 55. 

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan het wijzigen van uw naamgebruik.

Benodigdheden

Doet u de aangifte persoonlijk dan heeft u een geldig identiteitsbewijs (Paspoort, ID-kaart of rijbewijs) nodig. Digitaal heeft u een DigiD nodig.