Rijbewijs

Een eerste rijbewijs aanvragen én ophalen doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Verlengen of uitbreiden van uw rijbewijs kan bij de gemeente aan de balie óf digitaal via de RDW. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Na 5 werkdagen ligt uw rijbewijs klaar. Het is ook mogelijk uw rijbewijs sneller te krijgen via een spoedaanvraag, hieraan zijn wel extra kosten verbonden.

Aanvraag eerste rijbewijs

U maakt hiervoor een afspraak en komt langs in de gemeentewinkel.

Maak online een afspraak

Rijbewijs verlengen of uitbreiden

Voor het verlengen of uitbreiden van uw rijbewijs kunt u terecht in onze gemeentewinkel (enkel op afspraak) of u regelt dit online met uw DigiD.

Maak een afspraak in onze gemeentewinkel

Regel uw verlenging of uitbreiding online

 

Rijbewijs afhalen

Het afhalen van uw rijbewijs gebeurt ook op afspraak. U doet dit persoonlijk en hierbij levert u ook uw oude rijbewijs in.

 • Rijbewijs aangevraagd, verlengd of uitgebreid aan de balie? De afspraak voor afhalen wordt dan meteen gemaakt aan de balie.
 • Rijbewijs digitaal verlengd of uitgebreid? Na correcte afhandeling bij het RDW ontvangt u een e-mail als uw rijbewijs klaarligt bij de balie. U maakt dan zelf een afspraak voor afhalen via ons algemene telefoonnummer.

Veelgestelde vragen

 

Wat neemt u mee?
 • Uw oude rijbewijs, als u dat komt verlengen of bij een categorie-uitbreiding.
 • Een geldig legitimatiebewijs bij een eerste aanvraag of verlies van het rijbewijs
 • Één goed gelijkende pasfoto in kleur, die niet ouder is dan 6 maanden en voldoet aan alle eisen van de fotomatrix 2020.
Kosten
 • Rijbewijs: € 51,10
 • Extra kosten bij spoedaanvraag: € 39,65
 • U betaalt bij de aanvraag of verlenging contant of met uw pinpas.

Rijbewijs kwijt of gestolen?

Bent u uw Nederlandse rijbewijs kwijt of is uw rijbewijs gestolen? Of maakt iemand er misbruik van? Doe dan een melding van vermissing en verklaar uw rijbewijs ongeldig.

De vermissing kunt u digitaal doorgeven via de website van de RDW.

Aanvraag lukt niet

Heeft u geen DigiD en/of lukt de aanvraag niet online? Maak dan een afspraak bij de gemeente. Voor het maken van de afspraak neemt u telefonisch contact op met de gemeente via (045) 527 85 55. 

Wij verzoeken u vooraf aan uw bezoek het 'Formulier melding vermissing reisdocument of rijbewijs (pdf, 237 kb)' uit te printen, in te vullen en mee te nemen.

Gezondheidsverklaring nodig?

Om te mogen rijden moet u geestelijk en lichamelijk gezond zijn. Heeft u van de RDW bericht ontvangen dat u een gezondheidsverklaring moet invullen? Meer informatie hierover vindt u bij Gezondheidsverklaring

Categorie T op rijbewijs

Bestuurders die op 1 juli 2015 18 jaar waren en een rijbewijs B hadden, mogen daarmee ook een tractor besturen. Bij de eerstvolgende vernieuwing van het B-rijbewijs wordt de categorie T automatisch bijgeschreven. Het rijbewijs moet dan wel voor 1 juli 2025 zijn vernieuwd.

Omwisselen rijbewijs

Meer informatie over het omwisselen van uw rijbewijs? Zie Buitenlands rijbewijs omwisselen.

Geldigheid rijbewijs

Een rijbewijs is in principe 10 jaar geldig. Vanaf uw 65e verjaardag of wanneer u medisch gekeurd moet worden verandert dit:

 • U bent tussen de 65 en 70 jaar, dan wordt uw rijbewijs verlengd tot uw 75ste verjaardag
 • U bent tussen de 70 en 75 jaar, dan wordt uw rijbewijs met 5 jaar verlengd
 • U bent 75 jaar of ouder: maximaal 5 jaar (afhankelijk van medische keuring)
 • Bij een verplichting tot medische keuring i.v.m. ziekte: afhankelijk van keuring
Invoering wet Digitale overheid per 1 juli 2023 en wat betekent dit voor u?

Dit betekent dat u per 1 juli met uw rijbewijs online kunt inloggen op websites van de overheid. Binnen 5 dagen na het ophalen van het nieuwe rijbewijs ontvangt u een brief met pincode van DigiD. Met deze functie kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Ontvangt u de brief niet binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw rijbewijs, dan kunt u binnen 6 weken bij DigiD een nieuwe brief met pincode aanvragen.

Wat houdt dit precies in?

Dit is voor maximale bescherming van uw persoonlijke gegevens. Inloggen met een identiteitsbewijs of rijbewijs geeft organisaties nog meer zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon gedeeld worden.