Ongediertebestrijding

Overlast van ongedierte kan erg vervelend zijn. Lees hieronder wat u kunt doen.

Ratten

Indien u last heeft van ratten in en om uw woning dient u zelf zorg te dragen voor bestrijding hiervan. Wanneer overlast zich voordoet op gemeentelijk terrein kunt u dit melden bij de gemeente. Een medewerker zal dan inspecteren waar de oorzaak van het probleem ligt. Indien de oorzaak op gemeentelijk terrein ligt, dan zal de gemeente het oplossen. Indien het blijkt dat dit niet het geval is dan zal de eigenaar van het betreffende perceel hierop gewezen worden.

Muizen

De gemeente bestrijdt geen muizen in plantsoenen of bij particulieren. Bij muizen in en om uw huis dient u zelf voor bestrijding te zorgen.

Om te voorkomen dat er overlast ontstaat van bijvoorbeeld ratten en muizen kunt u zelf veel doen. Zorg ervoor dat alles netjes en opgeruimd is. Laat geen voedselresten achter en wees terughoudend met het voeren van vogels in de tuin.

Eikenprocessierups

Jaarlijks worden alle gemeentelijke eiken preventief behandeld met een biologisch middel tegen de eikenprocessierups. Desondanks kan het soms voorkomen dat er zich toch nog ergens eikenprocessierups voordoen. U kunt dit melden bij de gemeente. De gemeente zorgt er dan voor dat deze op korte termijn verwijderd worden.

In bosgebieden worden eiken niet behandeld. Is hier toch last van eikenprocessierups? Er zal dan bekeken worden of het betreffende stuk bos afgezet wordt voor bezoekers.

Heeft u als particulier een of meerdere eikenbomen in de tuin langs de openbare weg? U kunt er dan voor kiezen om deze door de gemeente preventief te laten bestrijden in het vroege voorjaar. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

Wespen

Bij een wespennest in uw tuin dient u zelf bestrijding te regelen. Dit kunt u zelf doen of een specialist inhuren, maar de kosten daarvoor dient u zelf te dragen. Indien gewenst kan de gemeente u doorverwijzen.

Wespennesten op gemeentelijk eigendom kunt u melden bij de gemeente.

Vleermuizen, marters, bijen

Deze soorten zijn beschermd en mogen niet bestreden worden.

Bij vleermuizen en marters in uw woning kan de gemeente u van meer informatie voorzien en adviseren over eventueel te nemen maatregelen.

Voor bijennesten in uw tuin kan de gemeente u doorverwijzen naar een imker die de bijen voor u verwijdert. Bijennesten op gemeentelijk eigendom kunt u melden bij de gemeente.