Brandveilige woning

Jaarlijks breekt in zo'n 6.000 woonhuizen brand uit. Daarbij vallen ongeveer 50 doden en 500 gewonden. Mocht er ooit brand bij u thuis uitbreken, weet u wat u dan moet doen?

Brand overvalt mensen onvoorstelbaar snel. In een paar minuten kan een beginnend brandje een grote uitslaande brand met extreem hoge temperaturen worden. Of verandert de dichte rook van een smeulbrand uw vertrouwde omgeving in een doolhof. Eenvoudige maatregelen zoals het plaatsen van rookmelders en het maken van een vluchtplan kunnen een hoop ellende besparen. Want hoewel uw lijf en leden redden het allerbelangrijkste is, hakt het grote verlies van bezittingen met emotionele waarde er ook diep in.

Rookmelder

Een rookmelder - een apparaat dat de aanwezigheid van rook aangeeft - waarschuwt vóór het te laat is. Zonder het alarmsignaal van de rookmelder wordt een brand die 's nachts uitbreekt of ontstaat in ruimten waar niemand aanwezig is te laat ontdekt. Daarbij komt dat de heftige rookontwikkeling juist slaapverwekkend werkt door de giftige koolmonoxide die vrijkomt. Wakker wordt u dus niet van de rook, maar wèl van het alarmsignaal van een rookmelder. Om brand tijdig te ontdekken moet u één of meerdere rookmelders ophangen. Belangrijk is dat u voldoende rookmelders in huis bevestigt op de juiste plekken.

Er zijn verschillende soorten rookmelders: optische rookmelders en ionisatierookmelders. Optische rookmelders zijn duurder maar wel beter omdat ze (soms minuten) eerder rook signaleren. Rookmelders op batterijen moet u elke drie maanden testen.

Rookmelders die u weg wilt gooien, mogen niet in de prullenbak. U kunt ze inleveren bij de gemeente of de winkelier waar u een nieuwe rookmelder koopt. Rookmelders worden onder andere verkocht in de grote doe-het-zelfzaken of bouwmarkten.

Vluchtplan

Brand maakt van uw huis een doolhof. Zorg daarom voor een goed vluchtplan en oefen dit regelmatig. Mocht er ooit brand bij u thuis uitbreken, dan weet u wat u te doen staat.

Uitgebreide informatie vindt u op de site van de Stichting Consument en Veiligheid: