Voorkom overval in eigen woning

De kans dat u slachtoffer wordt inbrekers of overvallers is heel erg klein. Toch zijn er genoeg burgers slachtoffer geworden van overvallen in hun woning.

Vaak proberen de daders met een smoes binnen te komen. Soms vragen ze u om een glaasje water of om pen en papier en glipt een handlanger uw huis binnen, terwijl u hiermee bezig bent. Ook doen dieven zich wel voor als collectant, meteropnemer of reparateur. Het kunnen mannen, vrouwen of kinderen zijn. Vertrouw nooit zomaar een vreemde.

De kans dat u dit overkomt is heel klein, maar om het risico nog kleiner te maken, volgt hier een aantal preventietips:

  • Laat nooit zomaar een onbekende binnen. Heeft u geen "spion" en ziet u niet wie er staat? Maak dan de deur open met behulp van de kierstandhouder (een stevige vorm van het 'kettinkje'). Heeft u ook geen kierstandhouder vraag dan wie er voor de deur staat. En vertrouwt u het niet, laat die persoon later terugkomen, mogelijk als u niet alleen thuis bent.
  • Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen of een glas water bijvoorbeeld).
  • Dieven en oplichters komen in alle vormen en maten. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen zijn niet per definitie te vertrouwen.
  • Laat vreemden geen gebruik maken van uw toilet, verwijs ze liever naar een openbaar toilet.
  • Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatie en controleer deze goed. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Kijk in het telefoonboek voor het nummer. Sluit de deur terwijl u belt.
  • Laat mensen geen gebruik maken van uw (mobiele) telefoon. Laat ook geen mensen binnen die een telefoontje willen plegen. Eventueel kunt u voor ze bellen terwijl zij buiten wachten.
  • Betaal geen (porto)kosten voor pakjes die u niet heeft besteld. Er zijn gevallen bekend waarbij een nepkoerier mensen vraagt te pinnen via een mobiel pinapparaat. Het verkeerde pasje wordt dan teruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen.
  • Collectanten zijn verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Vraag daar gerust naar. Doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer in bijvoorbeeld de meterkast. Dit alles kan gerust terwijl de deur op de kierstandhouder staat.
  • Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen of schoorsteenvegen, leg dan van tevoren (schriftelijk) de prijs vast. Anders kunnen achteraf enorme rekeningen worden gepresenteerd. Weet met wie u zaken doet, zodat u als dat nodig is altijd achteraf kunt reclameren.
  • Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. Boven de € 34,- moet de verkoper u wettelijk 8 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren. U kunt de verkoper gerust vragen op een ander tijdstip terug te komen, zodat u nog met iemand kunt overleggen.

Ziet u vreemde zaken in uw buurt of wijk, maak hiervan dan melding bij de politie. De politie is met name geïnteresseerd in belangrijke details van verdachte personen en auto's, zoals signalementen, kentekens, plaats en tijdstip.

Blijft u liever anoniem? Doe uw melding bij meld misdaad anoniem.