Asbest algemeen

Op deze pagina vindt u de vragen en antwoorden van het project Op gen Hoes met betrekking tot het onderwerp 'asbest algemeen'.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen die in de natuur voorkomt. De mineralen bestaan uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. De vezels kunnen diep in de longen doordringen. Wie asbestvezels inademt kan ziek worden. Op termijn kan dit longkanker, mesothelioom (longvlieskanker of buikvlieskanker) of asbestose (stoflongen) veroorzaken.

Waarom asbest saneren?

De Rijksoverheid wilde vanaf 2024 een verbod instellen op asbestdaken voor particulieren, bedrijven en (overheids-)instellingen. In 2024 is het 30 jaar geleden dat bouwbedrijven geen asbest meer mochten gebruiken. Oude daken kunnen door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind. Daardoor kunnen asbestvezels vrijkomen. Asbestvezels kunnen leiden tot levensgevaarlijke ziekten. Daarom wil de overheid blootstelling aan asbestvezels voorkomen. Op 4 juni 2019 heeft de Eerste Kamer echter het wetsvoorstel verworpen dat een verbod op asbestdaken mogelijk maakt. De  leden van de Eerste Kamer vinden nog steeds dat asbest moet verdwijnen, maar vrezen dat het onbetaalbaar en onuitvoerbaar is voor mensen om zo snel hun dak te laten vervangen. 

Wat zijn de gevolgen van het verwerpen van het wetsvoorstel?

Voorlopig is de verplichting om in 2024 alle asbestdaken te hebben verwijderd van de baan. Ook de aanpassing van het jaartal van 2024 naar 2028 door de staatssecretaris, kon de Eerste Kamer niet overtuigen. Er is dus op dit moment geen verplichting in het verschiet. De Staatssecretaris gaat  zich beraden over de gevolgen van het verwerpen van het wetsvoorstel. Naar verwachting komt er nog voor het eind van dit jaar meer helderheid.

Sinds wanneer is gebruik van asbest verboden?

Sinds 1 juli 1993 mogen bedrijven geen asbest meer gebruiken. En ook geen asbest of asbesthoudende producten meer verkopen, importeren, weggeven, opnieuw toepassen en bewerken. In de Europese Unie (EU) geldt een asbestverbod sinds 2005. Tot 1994 is asbest veel gebruikt in verschillende producten, maar vooral in bouwmaterialen. Zo komt het voor in golfplaten, vinylvloerbedekking (zeil) en in pijpen voor schoorstenen. Ook kan asbest zitten in oude huishoudelijke apparaten. Bijvoorbeeld haardrogers, strijkijzers en warmhoudplaatjes.