Levenloos geboren kind, registratie in BRP
Vanaf 3 februari 2019 is het mogelijk om een verzoek in te dienen om uw levenloos geboren kind te laten registreren in de Basisregistratie personen (BRP). Dit doet u in de gemeente waar u woont. Voor de aangifte komt u langs in het stadskantoor.
Voor opname van uw levenloos geboren kind in de BRP maakt het niet uit hoe lang de zwangerschap heeft geduurd. Het maakt ook niet uit hoe lang geleden de geboorte was.
Wat heb ik nodig om mijn levenloos geboren kind te registreren?
U heeft een document van de burgerlijke stand nodig waaruit blijkt dat uw kind levenloos is geboren. Bijvoorbeeld een geboorteakte (levenloos) óf een akte van een levenloos geboren kind.
Is er nog geen akte?
U doet dan eerst aangifte levenloos geboren kind in de gemeente waar uw kind geboren is. Tijdens de aangifte van levenloos geboren kind kunt u tevens een verzoek doen om het kind te registreren in de BRP.
Verzoek registratie BRP alleen voor uzelf
Het verzoek voor registratie van uw kind in de BRP kunt u alleen voor uzelf doen en niet voor een eventuele andere ouder. Wil de andere ouder het kind ook registreren? Dan moet deze ouder zelf een verzoek tot registratie doen. Uw kind wordt namelijk alleen op uw persoonslijst in de BRP bijgeschreven.
Verzoek indienen
U maakt voor het indienen van het verzoek een afspraak.
Wat neemt u mee naar de afspraak?
- uw geldig identiteitsbewijs;
- indien in uw bezit, geboorteakte (levenloos) óf een akte van een levenloos geboren kind.
Registratie in de BRP niet verplicht
Registratie gebeurt alleen op uw verzoek en is niet verplicht. Als u zich bedenkt kan de gemeente de registratie later op uw verzoek ook verwijderen.
Wanneer is registratie in de BRP niet mogelijk?
Woonde u op het moment van de geboorte van het kind niet in Nederland en stond u niet ingeschreven in de BRP? Dan kunt u geen verzoek tot registratie van uw levenloos geboren kind doen.
Voor wie zijn de gegevens van mijn levenloos geboren kind zichtbaar?
De gegevens over uw kind zijn alleen zichtbaar voor u (bijvoorbeeld via MijnOverheid) en voor de ambtenaar burgerzaken bij de gemeente.
Meer informatie
Meer informatie kunt u vinden op de website van de rijksoverheid.