Dodenherdenking 2024

Op zaterdag 4 mei 2024 vindt de jaarlijkse Dodenherdenking in Brunssum plaats. Tijdens een bijzondere ceremonie op de Algemene Begraafplaats en op het Britse Militaire Ereveld wordt stilgestaan bij de slachtoffers van oorlog en onderdrukking.

De Dodenherdenking begint met een bijeenkomst in de St. Gregoriuskerk, om 19.00 uur. Na afloop, omstreeks 19.45 uur, vertrekt een stoet vanaf de Gregoriuskerk naar de Algemene Begraafplaats.

Ceremonie

Tegen 20.00 uur volgt er een ceremonie op de Algemene Begraafplaats. Om 20.00 uur is er 2 minuten stilte.

Na het uitspreken van een overdenking door burgemeester Wilma van der Rijt vinden kransleggingen plaats. Burgemeester Van der Rijt legt samen met een vertegenwoordiging van de Duitse partnergemeente Alsdorf een krans. Daarna vinden kransleggingen plaats door een aantal vertegenwoordigingen en particulieren.

328 kaarsen

Aansluitend, rond 20.40 uur, volgt een ceremonie op het Britse Militaire Ereveld. Ook hier worden kransen gelegd. Leerlingen en scouts leggen aansluitend bij de 328 graven op het ereveld bloemen en ontsteken daarna 328 kaarsen.

Tijdens de plechtigheid zullen leerlingen van de International School in Brunssum een declamatie brengen. Het koperensemble van Fanfare St. Barbara en de Coriovallum Pipe Band zorgen voor de muzikale omlijsting.

Kransleggingen particulieren

Particulieren die een krans of bloemen wensen te leggen op een van de begraafplaatsen, krijgen daartoe de gelegenheid.
 

Dodenherdenking 2024