Muziekverenigingen ondertekenen Crescendo Muziekakkoord

Elf Brunssumse muziekverenigingen ondertekenden onlangs het Brunssum Crescendo Muziekakkoord. In dat akkoord spreken de verenigingen af om nauwer te gaan samenwerken, met als doel het versterken van het lokale verenigingsleven en van de muziekcultuur in Brunssum.

Muziek is sterk verweven met de Brunssumse geschiedenis en is een wezenlijk onderdeel van de Brunssumse cultuur en identiteit. 100 jaar lang zorgde de muziekcultuur voor sociale samenhang in de smeltkroes van culturen waaruit het moderne Brunssum ontstond. Dat belang is in de 21e eeuw, in een tijdperk van grote veranderingen, onverminderd sterk gebleven. Muziek verbindt en harmoniseert, letterlijk en figuurlijk. 

Belangrijke dragers van de Brunssumse muziekcultuur zijn de lokale muziekverenigingen. Maar deze staan onder druk, onder andere vanwege de vergrijzing: de verenigingen ervaren moeite om leden te behouden en nieuwe leden te vinden.

Ondertekening Crescendo Muziekakkoord

Elf Brunssumse muziekverenigingen ondertekenden onlangs het Brunssumse Crescendo Muziekakkoord. Foto: Emile Verhijden.

Akkoord

Om de duurzaamheid en vitaliteit van het lokale verenigingsleven te versterken, en in het verlengde daarvan de Brunssumse muziekcultuur te beschermen, hebben 11 muziekverenigingen besloten om nauwer te gaan samenwerken. 

Die ambitie is vastgelegd in het Crescendo Muziekakkoord. In dat akkoord spreken de verenigingen af om initiatieven te bundelen voor de aanwas van nieuwe leden. Niet alleen van jeugd en jongeren, maar ook van ouderen en ‘herintreders’ die bijvoorbeeld na pensionering meer ruimte hebben voor vrijetijdsbesteding.

Deelnemers

Ook Muziekschool SMK en de gemeente Brunssum zijn ondertekenaars van het akkoord en zullen waar mogelijk de nauwere samenwerking faciliteren. 

Wethouder Hugo Janssen (Cultuur) legt uit: "Het Crescendo Muziekakkoord beschrijft een vernieuwende manier van samenwerking tussen alle muziekgezelschappen in Brunssum. Iedereen heeft immers hetzelfde doel: zoveel mogelijk mensen in Brunssum plezier laten beleven aan het samen muziek maken. Jong en oud. En dat onder het motto: Muziek verbindt".

Dit zijn de deelnemende verenigingen aan het akkoord:
Harmonie Orkest Brunssum • Fanfare Harpe Davids • Jeugd Orkest Stad Brunssum • Scoutingband St. Vincentius • Christelijke Harmonie De Bazuin • Drumfanfare en Majorette Peloton Parcifal •  Jong Leven Drumband • Schutterij St. Gregorius de Grote • Fanfare St. Barbara • Harmonie Orkest Concordia Treebeek • Mandolinevereniging Troubadour