Brunssum viert 50 jaar carillon met concert door Frank Steijns

Frank Steijns geeft op vrijdag 5 mei, Bevrijdingsdag, een concert in Brunssum. Om 12.00 uur speelt hij op het carillon op het gemeentehuis een medley van liedjes uit de tijd van de bevrijding, onder meer van Vera Lynn en Glenn Miller.

Hij wordt daarin begeleid door Brunssumer Ward Vlasveld op de piano. Het concert wordt gegeven bij gelegenheid van de 50e verjaardag van het carillon van Brunssum.

Frank Steijns is stadsbeiaardier van Maastricht, Heerlen en Weert. Daarnaast speelt hij viool in het Johann Strauss Orkest van Andre Rieu. Sinds 2015 is hij pianist in het Maastrichts Salon Orkest. Ward Vlasveld is ook verbonden aan het orkest van Rieu, waar hij de synthesizer bespeelt.

Voor Frank Steijns heeft het bespelen van het carillon van Brunssum een emotionele betekenis. Precies 50 jaar geleden, in mei 1973, was het zijn vader die het eerste concert gaf op het carillon van Brunssum.

50 jaar Brunssums carillon

Het carillon van Brunssum bestaat uit 38 klokken, in gewicht variërend van 13 tot 456 kilo met een totaalgewicht van acht ton. Ze werden in 1972 gegoten door Petit & Fritsen te Aarle-Rixtel. In januari 1973 werden ze geplaatst op het hoogste punt - 38 meter - van het net voltooide nieuwe gemeentehuis van Brunssum. Op de klokken zijn de namen van alle (toenmalige) Brunssumse wijken aangebracht.

Het eerste concert op het carillon werd gegeven in mei 1973. Dat gebeurde door de bekende Limburgse beiaardier Mathieu Steijns uit Maastricht.

Nadien gaven vele andere beiaardiers gastconcerten op het Brunssumse carillon, waaronder René Vanstreels (Hasselt), Bertus Oomen (Valkenswaard), Maria Blom (Gouda), Erica Kuit (Utrecht), Herman Bonekamp (Oisterwijk), Jo Haazen (Kalmthout), André Wagemans (Tienen), Peter Maassen (Breda), Sjef van Ballekom (Den Bosch) en Piet van den Broek (Mechelen).

Vrede en harmonie

Nu, 50 jaar na het allereerste concert door zijn vader, speelt Frank Steijns het jubileumconcert op het carillon van Brunssum. Een concert dat samenvalt met Bevrijdingsdag. 

Geen toeval, zegt Frank Steijns: "Klokken zijn van oudsher symbolen van vrede en harmonie. In tijden van oorlog zwegen de klokken, noodgedwongen, want ze werden vaak uit de torens gehaald om te worden omgesmolten tot wapentuig. Om die vrede en harmonie te bezingen, werd in 1972 besloten dat elke klok één van de wijken van Brunssum vertegenwoordigt, die zo in harmonie samenklinken".

Jubileumconcert

Het Brunssumse jubileumconcert op vrijdag 5 mei wordt gegeven in een speciale combinatie van carillon (Frank Steijns) en piano (Ward Vlasveld). De piano wordt versterkt met luidsprekers vanaf het dak van het gemeentehuis.

Het concert begint om 12.00 uur en duurt ongeveer een half uur. Het is gratis te beluisteren rondom het gemeentehuis van Brunssum aan het Lindeplein.

Frank SteijnsFrank Steijns bespeelt op vrijdag 5 mei 2023 het carillon van Brunssum, 38 meter boven de grond.