Emmapark wordt vernieuwd

Op 30 januari onthulde wethouder Hugo Janssen het eerste tijdelijke paneel in het Emmapark, waarop de definitieve plannen voor het park te zien zijn. In totaal staan er drie panelen, daarmee krijgt de bezoeker een goed beeld van waaraan de komende maanden gewerkt wordt in opdracht van de gemeente Brunssum. De uitvoering van de plannen start medio april en het vernieuwde park zal klaar zijn in de zomer van 2023

Wethouder Janssen is trots op het ontwerp: “De geschiedenis van de Emmamijn is deel van ons verleden en is het waard om ook voor toekomstige generaties te behouden. Het park ligt letterlijk op een deel van de oude Emmamijn en dat is zichtbaar gemaakt in het ontwerp. De nieuwe paden lopen bijvoorbeeld over de ouder spoorlijnen van de Emma, hierin zijn ook oude mijnspreuken verwerkt. Een echte eyecatcher gaan de gigantische letters EMMA worden, fraai vormgegeven en ook nog functioneel. Kom vooral zelf eens kijken, zou ik zeggen.”

Bundeling van krachten

Het vernieuwde park is het resultaat van de bundeling van verschillende projecten waarin de gemeente Brunssum samen optrok met IBA Parkstad, de Provincie Limburg én de buurtbewoners. Wethouder Hugo Janssen: “Het Emmapark is een echt buurtpark, dat tegelijkertijd ook door veel niet- buurtbewoners bezocht en gebruikt wordt, bijvoorbeeld om te sporten. Met alle nieuwe elementen wordt het een nog fijner park voor al die bezoekers.”

Waardering én ruimte voor verbetering

In gesprekken met bewoners tijdens het IBA-Parkstad project “Treebeek in beweging”, kwam naar voren dat het Emmapark gewaardeerd wordt om onder meer de hardlooproutes, de schaapjes en de fijne wandelroutes. Maar er was ook ruimte voor verbetering, onder andere op het vlak van de speelvoorziening voor jonge kinderen.  

Markant punt aan de Parelroute

De Provincie Limburg maakte samen met de Parkstadgemeenten plannen voor op de aanleg van de Parkstadroute (voorheen Leisure Lane), een langzaam verkeerverbinding over een lengte van zo’n 34 km tussen Beekdaelen en Simpelveld. Een meer dan een ‘gewoon’ fiets- of wandelpad. Het is een attractie op zichzelf, maar heeft ook praktische voordelen voor mensen die op de fiets naar het werk, naar familie of naar huis gaan.

Het vernieuwde Emmapark is vanaf de zomer van 2023 één van de zeven plekken langs deze route die een markant punt uit de geschiedenis van Parkstad weergeven en waarin specifieke landschapskarakteristieken zijn verwerkt om deze geschiedenis te benadrukken. Op de tijdelijke panelen is vanaf nu te zien hoe dat tot uitdrukking komt.

Emmapark - Wethouder Hugo Janssen 

Wethouder Hugo Janssen in het Emmapark

Foto: Emile Verhijden