Wat doet de NAVO in Brunssum?

Sinds 1967 heeft de NAVO een hoofdkwartier in Brunssum. Maar wat doet de NAVO precies in Brunssum? Het antwoord op die vraag krijgt u tijdens een speciale thema-avond over de NAVO in de Brikke Oave, op woensdag 18 oktober 2023. Iedere geïnteresseerde is van harte welkom!

Thema-avond NAVO in BrunssumHet hoofdkwartier werd in 1953 in het Franse Fontainebleau opgericht, toen onder de naam AFCENT.

Sinds 1967 is het hoofdkwartier gevestigd in Brunssum. Het draagt tegenwoordig de naam Headquarters Allied Joint Force Command Brunssum.

Brunssum is één van de drie operationele hoofdkwartieren van de NAVO in de wereld. De andere twee liggen in Napels (Italië) en in Norfolk (Verenigde Staten).


 

De NAVO in Brunssum

Maar wat zijn de taken van het operationele hoofdkwartier in Brunssum?
Daarover gaan brigade-generaal Ronald Rietbergen, de hoogste Nederlandse militair in Brunssum, en burgemeester Wilma van der Rijt van Brunssum op 18 oktober in gesprek. 

Zij gaan het bijvoorbeeld hebben over de rol en betekenis van het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum, nu en in de toekomst. Thema's die daarbij aan de orde komen, zijn onder meer de economische en sociale impact van de basis op de lokale gemeenschap van Brunssum, en de huidige veiligheidssituatie rondom het hoofdkwartier.

Heeft u ook vragen?

Het publiek wordt tijdens het gesprek in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen aan brigade-generaal Rietbergen en aan burgemeester Van der Rijt.

Vooraf aan het themagesprek worden twee films vertoond. Eén film, gemaakt door de gemeente Brunssum, gaat over de speciale relatie tussen de NAVO en Brunssum sinds 1967. De tweede film, gemaakt door de NAVO, legt kort en krachtig uit wat de specifieke taken van JFC in Brunssum zijn.

Aanmelden

De thema-avond wordt gehouden in de grote zaal van de Brikke Oave en begint om 19.30 uur. U bent welkom vanaf 19.00 uur. Het einde van het programma is circa 20.45 uur.
Deelname aan de avond is uiteraard gratis.

Wilt u de avond bijwonen? Dan dient u zich vooraf aan te melden via dit formulier.

Aanmelden kan tot en met zondag 15 oktober 2023.