Gemeente Brunssum sluit aan bij Steenbreek

Gemeente Brunssum is sinds dit jaar aangesloten bij de landelijke Stichting Steenbreek. Samen maken Brunssum en Stichting Steenbreek zich sterk voor meer groen in de openbare ruimte, maar ook in privétuinen. Het doel is mensen bewust te maken van de positieve gevolgen van vergroening van Brunssum. Denk hierbij aan maatregelen die helpen om veranderingen in het klimaat op te vangen, zoals de extreme regenbuien van twee jaar geleden, maar ook aan het herstel van de leefomgeving van verschillende planten en dieren. Dat kunnen we niet alleen, dat doen we samen.

De gemeente gaat zelf aan de slag, maar tegelijkertijd wordt de hulp van alle inwoners gevraagd. Zo’n 40% van de stedelijke oppervlakte is namelijk in bezit van particulieren. 


logo-plan-boomStart met Plan Boom met 30 gratis bomen 

“We gaan goed van start” zegt wethouder Merle van Leusden-Brüning. “Samen met NMF en IVN Limburg doen we de aftrap. We maken gebruik van Plan Boom en voegen daar zelf nog een financiële bijdrage aan toe zodat we 30 mooie bomen kunnen weggeven aan inwoners van Brunssum. Zo kunnen ze meteen hun tuin gaan vergroenen! De aanvragers kunnen kiezen uit drie soorten. En het zijn al flinke bomen van zo’n 2,5 tot 3 meter hoog en een stamdoorsnede van 10 cm tot 12 cm. De inschrijving start op zaterdag 25 februari om 12.00 uur. De eerste 30 aanmelders zijn de gelukkigen!” 

Een boom aanvragen kan via de website van IVN/Plan Boom https://www.ivn.nl/provincies/limburg/uitdeelactie-bomen-brunssum/
De eerste 30 aanvragers kunnen hun boom op zaterdag 4 maart tussen 10.00 – 12.00 uur ophalen in het Clemensdomein, Groeneweg 2-4 in Brunssum. Wie geen eigen vervoer heeft kan de boom ook laten bezorgen. 

Géén boom, toch tips en adviezen

Ook voor wie geen nieuwe boom wil of wie niet bij de gelukkige dertig hoort, is het de moeite om naar het Clemensdomein (Groeneweg 2-4, 6441 LL Brunssum) te komen. Er is een groen-expert die vragen kan beantwoorden en tips en advies kan geven over bomen en hun onderhoud. Wellicht kan daarmee een bestaande boom (of plant) gered worden. Ook daarmee wordt Brunssum groener en wordt de leefomgeving van mens en dier beter.
In elk stadsdeel aan de slag

“En we doen meer,” zegt Wethouder Van Leusden-Brüning. “We gaan in het komende jaar in elk stadsdeel aan de slag met een groen initiatief. Dat kan variëren van geveltuintjes maken tot bijvoorbeeld het adopteren van verwaarloosde stukjes groen of een pluktuin maken van een onbenut betegeld stukje. We gaan daarvoor in de komende maanden actief op zoek naar ideeën van inwoners. En wie nu al een idee heeft kan dat op 4 maart in het Clemensdomein in de ideeënbus stoppen of het mailen naar gemeente@brunssum.nl. Wel even Steenbreek in het onderwerp zetten.”  

Logo-steenbreek-gemeente-Brunssum