Zaterdag 18 maart: vrijwilligers ruimen zwerfafval op

Op zaterdag 18 maart 2023 is de Nationale Opschoondag. Inwoners, ondernemers, verenigingen, en scholen komen in actie voor een omgeving zonder zwerfafval. In Brunssum vinden die dag opschoonacties plaats in alle wijken, waaraan tientallen vrijwilligers deelnemen.

Opschoonactie 2023Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Het is al het afval dat, bewust of onbewust, is achtergelaten of beland op plekken waar het niet hoort, bijvoorbeeld op straat of in de natuur.

Zwerfafval bestaat onder andere uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsafval zoals snoepwikkels, flesjes, blikjes en patatbakjes.

Vrijwilligers

In Brunssum zijn vrijwilligers actief die regelmatig, vaak maandelijkse, opruimacties organiseren om de eigen buurt of wijk zwerfafval-vrij te houden, in samenwerking met de gemeente. Op zaterdag 18 maart worden al die acties gebundeld, waardoor in de hele gemeente vele vrijwilligers, jong en oud, de straat opgaan voor een schoon Brunssum.

De gemeente ondersteunt en faciliteert de acties door het beschikbaar stellen van grijpstokken, afvalzakken en hesjes. Ook zorgt de gemeente dat het ingezamelde afval wordt afgevoerd.

De actie in elke wijk duurt circa 2 uur. De vrijwilligers krijgen een kopje koffie en iets lekkers aangeboden.

Meedoen?

Wie mee wil doen met het opruimen van zwerfvuil in de eigen wijk is van harte welkom! 

Per wijk starten de opschoonacties op de volgende tijdstippen en locaties:

Wijk Starttijd Locatie Aanmelden/meer informatie
Noord 11.00 uur Noorderhuis, De Gasperistraat brunssumnoordschoon@outlook.com 
Oost 10.15 uur
10.15 uur
St. Josephkerk, Gregoriuslaan
Hammerhoes, Brunahildestraat
info@john-hermans.eu 
Centrum 10.15 uur Gemeentehuis, Lindeplein  brunssumcentrumschoon@outlook.com
West 14.00 uur VV De Leeuw, Olieslager samensteedsschoner@gmail.com

 

De wijk Zuid houdt een week eerder, op zaterdag 11 maart, een eigen opschoonactie als onderdeel van de landelijke vrijwilligersactie NL Doet. De start van deze actie is om 09.30 uur, bij de Burcht aan de Wieënweg.